Orvosi rendelő építés zárás

2015 | 02 | 27.
KÖLCSE NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Sajtóközlemény
ÚJ ORVOSI RENDELŐ ÉPÜLT KÖLCSÉN A MINŐSÉGI EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK MEGTEREMTÉSE ÉRDEKÉBEN

Kölcse Nagyközség Önkormányzata 60.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az ÉAOP-4.1.2/A-12 azonosítószámú, „Egészségügyi alapellátás, egészségházak és járóbetegszakellátás fejlesztése” című pályázati kiíráson az Észak-Alföldi Operatív Program keretében.

Kölcse Nagyközség társadalmilag és gazdaságilag is a leghátrányosabb helyzetű települések egyike. A település lakosainak száma 1.375 fő.
A projekt keretében új orvosi rendelőt építünk, mivel a korábbi (40 éves) épület nem volt alkalmas a minőségi egészségügyi szolgáltatások nyújtására. Statikai vélemény alapján az épület veszélyes volt, felújítása gazdaságtalan lett volna, az esélyegyenlőség jegyében az akadálymentesítése nem lett volna benne megvalósítható, így nem felelt meg a jelenkor követelményeinek. Az építéskor még korszerű intézménynek tekinthető egyetlen létesítményben 1 orvos, 1 asszisztens, 1 védőnő került elhelyezésre, viszont munkájukat a jelen kor követelményeinek nem megfelelő körülmények között kellett végezniük.
Az ellátottak száma kb. 2.300 fő, az ellátási körzet 3 különböző településből tevődik össze: Kölcse, Fülesd, Sonkád.
Az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők körében a lakosság 17%-a fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű. Becslések alapján a lakosság 15%-a roma származású, egészségi állapotuk rosszabb az átlagnál, a nyugdíjas lakosság száma 300 fő, nagy részük szenved valamilyen betegségben.
Az egészségügyi alapellátásban a defibrillátorral és EKG-val, mint legkorszerűbb eszközökkel tudjuk segíteni a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő lakosok biztonságos ellátását.
A projekt célja, hogy a településen és a térségben élők egészségi állapota javuljon, minőségi ellátásban egyenlő eséllyel részesüljenek, mindennapos életkörülményeik javuljanak, ez által fejlődhet a térség gazdasági versenyképessége, a lakosság elvándorlása lassul, amely a társadalmi és regionális különbségek csökkenéséhez vezet, elősegítve ezzel a társadalmi kohézió kialakítását.

Elérhetőség: Kölcse Nagyközség Önkormányzata
4965 Kölcse, Dózsa György utca 6.
kolcse [at] kolcse [dot] hu
www.kolcse.hu

CsatolmányMéret
orvosi rendelő zárás.docx64.94 KB