Orvosi rendelő Kölcsében

Sajtóközlemény

ÚJ ORVOSI RENDELŐ ÉPÍTÉSE KÖLCSÉN A MINŐSÉGI EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK MEGTEREMTÉSE ÉRDEKÉBEN

2014/05/07
Kölcse Nagyközség Önkormányzata 60.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az ÉAOP - 4.1.2/A - 12 azonosítószámú, „Egészségügyi alapellátás, egészségházak és járóbeteg szakellátás fejlesztése” című pályázati kiíráson az Észak-Alföldi Operatív Program keretében.

Kölcse Nagyközség Önkormányzata 60 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el ÉAOP-4.1.2/A-12-2012-0008 azonosítószámú, „Új orvosi rendelő építése Kölcsén a minőségi egészségügyi szolgáltatások megteremtése érdekében” című pályázatával az Észak-Alföldi Operatív Program keretében.

A projekt keretében új orvosi rendelőt építünk, mivel a jelenlegi épület nem alkalmas a minőségi egészségügyi szolgáltatások nyújtására. Statikai vélemény alapján az épület veszélyes, felújítása gazdaságtalan, az esélyegyenlőség jegyében az akadálymentesítése nem megvalósítható, így nem felel meg a jelenkor követelményeinek.

Kölcse Nagyközség társadalmilag és gazdaságilag is a leghátrányosabb helyzetű települések egyike. A település lakosainak száma 1.373 fő. Kölcsén egyetlen háziorvos működik, az orvosi rendelő fenntartója és tulajdonosa az Önkormányzat. A jelenlegi orvosi rendelő már több mint 40 éve épült, statikus vélemény alapján az épület nem felújítható állapotú. Az építéskor még korszerű intézménynek tekinthető egyetlen létesítményben 1 orvos, 1 asszisztens, 1 védőnő került elhelyezésre, viszont munkájukat a jelen kor követelményeinek nem megfelelő körülmények között kell végezniük. Az ellátottak száma jelenleg 2.390 fő, az ellátási körzet 3 különböző településből tevődik össze (Kölcse, Fülesd, Sonkád).

A rendelő szolgáltatásait jelenleg igénybe vevők körében a lakosság 17%-a fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű. Becslések alapján a lakosság 15%-a roma származású, egészségi állapotuk rosszabb az átlagnál, a nyugdíjas lakosság száma 300 fő, nagy részük szenved valamilyen betegségben.

Az egészségügyi alapellátásban a defibrillátorral és EKG-val, mint legkorszerűbb eszközökkel tudjuk segíteni a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő lakosok biztonságos ellátását.

A projekt célja, hogy a településen és a térségben élők egészségi állapota javuljon, minőségi ellátásban egyenlő eséllyel részesüljenek, mindennapos életkörülményeik javuljanak, ez által fejlődhet a térség gazdasági versenyképessége, a lakosság elvándorlása lassul, amely a társadalmi és regionális különbségek csökkenéséhez vezet, elősegítve ezzel a társadalmi kohézió kialakítását.
(az eredeti sajtóközlemény mellékelve)

CsatolmányMéret
Sajtóközlemény kezdésről - Kölcse.pdf111.93 KB